Projekt Piwonia – poznawanie i odkrywanie
Nauka innowacyjnie atrakcyjna.
Piwonia – warsztaty przyrodnicze wyjazdowe
Pierwsze zajęcia w murach Uniwersytetu Śląskiego odbyły się tuz przed świętami, 19 grudnia. Warsztaty przyrodnicze poprowadził dr Łukasz Nicewicz- opiekun pasieki uniwersyteckiej. Tematem zajęć były więc pszczoły. Uczniowie dowiedzieli się na temat budowy pszczół, ich zachowań społecznych . Obserwując pod mikroskopem różne gatunki miodów próbowali odgadnąć z jakiej rosliny został zebrany nektar do ich produkcji. Zadanie nie było łatwe, gdyż pyłki lipy, wrzosu, sosny są bardzo podobne do siebie. Pan Łukasz opowiadał o różnych gatunkach miodów, ich właściwościach leczniczych, zachęcał młodych przyrodników do spożywania miodu z lokalnych pasiek, gdyż w ten sposób wspomagamy organizm w walce z alergiami na pyłki roślin. Uczniowie dowiedzieli się ,że miód lipowy w cale nie jest w 100% lipowy, czasem jest to zaledwie 30 %, gdyż pszczoły zbierają zwykle nektar z różnych roślin. Miody zawierają antyoksydanty, czyli związki opóźniające procesy starzenia, najwięcej miód manuka- z australijskiej rośliny manuka , nasze polskie miody mają antyoksydantów znacznie mniej. Każdy uczeń opuścił zajęcia z własnoręcznie wykonaną świecą woskową.
Szkolny koordynator K.Maczuga